Charlotte Löwensköld

Selma Lagerlöf

Väga heas seisus NAGU UUS kasutatud raamat

5,00 

350-leheküljeline tavaformaadis ja pehmes köites romaan, KRK 1994

Kuulsa rootsi kirjaniku Selma Lagerlöfi (1858-1940), Nobeli laureaadi (1909) romaanitriloogia (1925-1928) armastusest ja kaasinimeste teenimisest kui inimliku õnne alusest.
Löwensköldi sõrmus – rahvapärimuslik jutustus surnu kättemaksust, mille ohvriks langeb mitu süütut inimest, varjutades ka tulevaste põlvede saatust.
Charlotte Löwensköldis kujutab autor nimitegelase, noore tulihingelise aadlineiu ennastsalgavat võitlust oma armsama, elust irdunud fanaatilise pastori Karl-Artur Ekenstedti päästmiseks. Esile kerkib pimeda emaarmastuse motiiv.
Anna Svärd – lugu Karl-Arturi õnnetust abielust, tema jätkuvast allakäigust ja ootamatust eneseleidmisest raamatu lõpus, kui Charlotte vabastab ta surnu kättemaksu kehastava deemonliku organistiproua küüsist.

Varsti oli Charlotte märganud, kui vilumata Kar-Artur kõigis neis asjus oli, mis õpetaja peab teadma, ja ta oli hakanud teda juhatama. Algul oli Karl-Artur uje ja tagasitõrjuv, kuid aja kestel muutus ta tänulikumaks, pöördus Charlotte abi poole sagedamini, kui viimane seda õieti soovis.
Karl-Arturil oli viisiks teha pikki jalutuskäike, et külastada vaeseid vanamehi ja eitesid, kes kaugel metsaonnides elasid, ja ta palus alati Charlottet, et see temaga sellistele rännakutele kaasa läheks. Ta väitis, Charlotte oskavat palju paremini kui tema nende vanakestega ümber käia, neid julgustada ja nend nende väikestes muredes lohutada.
Neil kahekesi-rännakuil oligi Charlotte hakanud Karl-Arturit armastama. Varem oli ta alati unistanud, et ta abiellub toreda ja vahva ohvitseriga, kuid nüüd oli teda lootusetult vallutanud see peen ja tagasihoidlik õpetaja, kes ei raatsinud kärbselegi haiget teha ja kelle huulte üle ei olnud iialgi ükski vandesõna pääsenud.

1937. aasta väljaande faksiimile.

Shopping Cart