Raamat maitsvast ja tervislikust toidust

14,00 

432-leheküljeline suures formaadis ning kõvas köites kokaraamat, Eesti Riiklik Kirjastus 1955

Tõenäoliselt on see kõige kuulsam ja tuntum eestikeelne koka- ja toiduraamat. Suureformaadiline, kõvad kaaned, 416 lk. Toimetanud Salme Masso. Millised retseptid, milline kontseptsioon. Loe nagu ilukirjandust, õpetlikku ilukirjandust. See, et sissejuhatuses on öeldud ” Tsaariajal polnud üldse toiduainetetööstust ja toidu tootmine toimus primitiivsetes kodutöönduslikes ettevõtetes ” ei sega üldsegi raamatus toodud retsepte kasutamast-nautimast vaid mõjub pigem isutõstvalt.

Sisukord:
-Eessõna
-Külluse loomiseks
-Ratsionaalse toitlustamise põhialused
-Roogade valik hommikueineks, lõuna- ja õhtusöögiks
-Lõunasöögi valmistamine
-Lauakatmine
-Köök
-Vajalike kööginõude näidisvalik
-Mõningate toiduainete kaalu ja mahu võrdlustabel
-Tabel toiduainete vitamiinisisalduse kohta
-Tabel C-vitamiini säilivuse kohta toiduainete kulinaarsel töötlemisel

-Külmad road ja suupisted
-Puljongid ja supid sh püreesupid
-Kala (eeltöötlemine ja toidud)
-Liha (eeltöötlemine ja toidud) sh kastmed liharoogadele ning toidud kodu- ja metslindudest
-Köögiviljad ja seened
-Road tangudest ja jahust
-Road aedubadest, hernestest ja läätsedest
-Piima- ja munaroad
-Tainatooted
-Magusroad
-Laste toitlustamine
-Naiste toitlustamine raseduse ja imiku rinnaga toitmise perioodil
-Ravitoitlustamine: toidud maohaiguste, sooltehaiguste, maksahaiguste, südame- ja neeruhaiguste ning hüpertoonia korral, rasvumise ja suhkruhaiguse korral, toidud pärast raskeid haigusi ja operatsioone esineva kurnatuse korral, hematogeeniga toidud kehvveresuse ja alatoitluse korral, toidud toore maksa ja luuüdiga.
-Keedised, äädikahoidised, hapendatud hoidised
-Eesti rahvusroad ja veel mõningaid meil üldtuntud roogasid sh kalade soolamine

Shopping Cart